Entrevista a Aziz Baha

 

“Tothom pot aprendre el català”
Portaveu de l’associació Cornellà Sense Fronteres
Entrevista feta per Pere Campí

L’Aziz és llicenciat en biologia i fa gairebé 5 anys que va venir a viure a Catalunya procedent de Gourrama (Er-Rachidia, Marroc). El seu bagatge lingüístic ("els magribins tenim molta facilitat per a aprendre llengües", em confessa amb humilitat) li ha permès exercir professionalment com a educador a la Fundació Bayt Al-Thaquafa, on desenvolupa tasques de traducció i mediació dins l’àmbit escolar. També és coordinador i portaveu de Cornellà Sense Fronteres, entitat que col·labora amb la Plataforma per la Llengua.
Aziz BahaAziz Baha
Explica’ns com vas aprendre el català.
El vaig aprendre inscrivint-me al Centre per a la Normalització Lingüística. Actualment estic fent el nivell E2. M’agrada molt, el trobo molt fàcil i crec que és possible que totes les persones l’aprenguin. Però t’haig de dir que els catalans no m’ho van posar gens fàcil al principi. Quan vaig arribar, la gent d’aquí, pel fet de ser estranger, em parlava en castellà. Això no només passava amb mi, sinó amb tots els immigrats.

En què t’ha ajudat haver après el català?

El català és molt interessant per a la integració, per a la feina i per a la comunicació, perquè hem de parlar amb tota la gent de la societat, i sense el català no ho podem fer. El català és un punt on ens podem trobar totes les cultures que convivim a Catalunya. No puc aprendre l’urdú per parlar amb un pakistanès ni el mandarí per parlar amb un xinès. Totes les cultures han d’aprendre el català perquè així poden comunicar-se fàcilment entre elles. Això no significa que hagin de renunciar a la seva cultura i llengua originals, perquè també són una aportació al país.

Quin consell donaries als africans que s’estableixen al nostre país?
Som africans i hem vingut a Catalunya, per això hem d’esdevenir catalanoafricans. Hem de conservar la nostra cultura africana i també hem de conèixer la cultura catalana. També hem de defensar tots els nostres drets, ja que, si no ho fem, no podrem viure aquí. Molta gent pensa que els africans estan endarrerits i que vénen d’un món inferior, però la realitat és que les persones africanes tenen moltes coses bones per aportar. Un dia arribarem tots a conviure en pau, amb un desenvolupament social equitatiu i respecte mutu.